Kantoor KWF
Terug

KWF Kankerbestrijding

Elk jaar wordt het aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt groter. Door betere behandelingen, stijgt ook het aantal mensen dat kanker overleeft. KWF is er voor alle mensen die kanker hebben (gehad) én hun naasten. KWF wil voorkomen dat kanker ontstaat; wil bevorderen dat alle vormen van kanker beter behandelbaar zijn; wil zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten én zet zich in voor goede zorg voor kankerpatiënten, ook in hun laatste levensfase.

Wat betekent KWF voor...

Johan van de Gronden

Johan van de Gronden

Bestuurder

“In 2021 werd bij bijna 13.000 Nederlanders darmkanker vastgesteld. De urgentie om deze veelvoorkomende kankersoort adequaat op te sporen is groot. Hoe eerder ontdekt, hoe beter te behandelen. KWF investeerde in 2014 €6 miljoen in de verbetering van darmkankerscreening. Met als resultaat een ontlastingstest die nauwkeuriger voorstadia van darmkanker kan opsporen. Dit jaar is bij het bevolkingsonderzoek naar darmkanker een grote pilot gestart met deze nieuwe, verbeterde methode om darmkanker eerder op te sporen. Uiteindelijk laat de waarde van dit soort onderzoek zich uitdrukken in gewonnen levensjaren.”

Ilse

Ex-patiënt

“Toen mijn behandeling helemaal klaar was, wilde ik weer graag aan de slag als hogeschooldocent. Maar dat viel erg tegen. Ik schaamde me dat het me niet lukte. Ik wist dat er in mijn woonplaats een centrum voor leven met en na kanker was. Maar ik verwachtte niet dat het iets voor mij zou zijn. En had ik daar na 8 jaar nog wel recht op? Wat een geluk dat ik er toch ben binnengelopen! Wat voelde ik me welkom. Praten over mijn ziekte en tegenslagen ging daar vanzelf. En ook de yoga was geweldig. Ik voelde me altijd een kneus, nu was ik niet de enige die een oefening niet kon volhouden. Of die ook om een extra kussentje vroeg. Dat was daar geen enkel punt.”

Andre Vis

André Vis

Onderzoeker

“Blaaskanker staat in de top 10 van kankersoorten die het meest voorkomen én heeft slechte vooruitzichten. De 5-jaarsoverleving ligt al decennia rond de 50%. Dat is best wel bedroevend. Verwijdering van de blaas biedt patiënten vaak de enige kans op overleving. Maar dat is een zware behandeling met grote impact op het leven daarna. We willen daarom liever de blaas sparen bij de behandeling. Met onderzoeksgeld van KWF gaan we onderzoeken hoe we kunnen voorspellen voor welke patiënten een blaassparende operatie een veilige optie is.”

Evelien

Evelien

Vrijwilliger/actievoerder

“Mijn vader is overleden aan een zeldzame tumor. Ik heb als zijn kind automatisch 50% kans op dezelfde ziekte. Elke 5 jaar krijg ik daarom een controle-onderzoek. Ik doe mee aan ‘Ren tegen Kanker’ als eerbetoon aan mijn vader. Om geld op te halen voor KWF. Om te zorgen voor een nóg beter behandelplan voor die ene zeldzame tumor en de beste zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden. En om de overheid ervan te overtuigen om in het belang van de patiënt de beste medicijnen beschikbaar te stellen.”

Het leven zoveel mogelijk kunnen leven. Daar doen we samen alles voor. KWF. Tegen kanker. Voor het leven.

Goede doelen

Via de stichting Aanwending Loterijgelden Nederland steunt Nederlandse Loterij 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn. KWF is een van die goede doelen. Bekijk hier welke andere goede doelen we steunen dankzij jouw deelname.

Bekijk de goede doelen